///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// PLAV i GUSINJE
RTCG Video ====>

 

PLAV: Nov. 2006 - Aktivnosti iz ZAVIČAJA

PD "PROKLETIJE" iz Plava ovih dana prikuplja GPS podatke sa naših planina, a sve u cilju štampanja nove turističke karte opštine Plav, koju će finansirati Njemci.

Inače, kako javlja naš neumorni planinar i aktiista Ahmet Reković, u Plavu je poslije prvog novembarskog snijega vrijeme prelijepo za ovo doba godine. Tako da planinarska društva iz Plava u saradnji sa Njemackom organizacijom GTZ rade na projektu izrade turističke karte opštine Plav.  Naravno, glavninu posla je odradilo “PD PROKLETIJE”, čiji su članovi precizno premjerili sve značajnije vrhove i ucrtali sve ture tj. marsute.  U sklopu tih aktivnosti, neumorni planinari “PD PROKLETIJE” su markirali HOROLAC, VELIKI HRIDSKI KRS, PLAV-MEMA-MajaBOR-GUSINJE, SABOVA GLAVA, BEHRACA, kao i turu od VUSANJSKOGA ZASTANA DO BUNI JEZERCETA.

Pogledajte slike sa tih tura (kliknite na linkove koji slijede):

---> Okolina Plava (sa Zavrsa)

---> Horolac

---> Hridski Krs

---> Plav-Mema-Bor-Gusinje 

---> Buni Jezerce

 


 

Sept. 11, 2006

Planinari PD “Prokletije” i PD “Karanfil” su izvrsili pohod na Maja e Rosit,

koji je treci vrh po visini u Crnoj Gori sa 2525m nadmorske visine, odmah poslije Zla Kolate 2534mnv i Dobre Kolate 2528mnv.  Tom prilikom je izvrsena markacija iz dva pravca do samog vrha.  U markaciji su ucestvovali planinari PD “PROKLETIJE” iz Plava i PD “KARANFIL” iz Gusinja, podijeljeni u dvije grupe.  Prva grupa je markirala od Oka Skakavice preko katuna Kukica i katuna Uljaj na Romonu (vazno je napomenuti da je katun Uljaj najvisociji katun u Crnoj Gori; nalazi se na visini od 2000mnv); preko cafe Furumit sve do samog vrha.  Ova grupa je imala zaista tezak posao, jer je trebalo prokrcit put kroz sumu od popadalih bukovih stabala tako da su to morali izvesti sa motornom testerom.  Druga grupa je imala laksi posao i ona je izvela markiranje od Vusanjskog Zastana (od karaule) pa sve do vrha.  Posao je zaista odradjen na kvalitetan nacin, a sve po medjunarodnim standardima o markaciji.  Ovim poslom su Plavsko-Gusinjski planinari PD “Prokletije” i PD “Karanfil” zavrsili markiranje tri najvisa vrha u Crnoj Gori.

                Kliknite na fotografiju ---->

fotografije poslao Ahmet Rekovic

 


Planinarsko Društvo "Prokletije" osvaja vrhove nasih planina.

 

Slijede fotografije sa njihovih skorijih akcija:

 


 

Trojan 16. Jul, 2006;Fotografije poslao Ahmet Rekovic

 

 


 

Visitor 18. Jul, 2006; Fotografije poslao Ahmet Rekovic

 

 


 

Cakor-Bogicevica 20. Jul, 2006; Fotografije poslao Ahmet Rekovic


Kolata 22. Jul, 2006; Fotografije poslao Ahmet Rekovic


Godisnjica osnivanja P.D. "Prokletije" - 20. Avg. 2006;

Fotografije poslao Ismet Bajraktarevic

 

 

P.D. Prokletije i PLAV.NET se najiskrenje zahvaljuju donatorima.

kliknite na naredni link -----> P.D. Prokletije

 

 

 

Plav, 21. avgust: dvojica pripadnika plavskog SUP-a, Saša Dašić i Obren Radenović su, ni kriva ni dužna, prebili Lješnjanin Faruka.  To se desilo u sred stanice milicije u Plavu.  Ovaj slučaj je za svaku osudu.  Nadamo se da će pravda biti zodovoljena i da ce ove siladzije odgovarati za njihov zločinački čin i prekoračenje njihovih ovlašćenja.

 

Kliknite na naredni link ----> Izjava Faruka Lješnjanina

 

 

28. Mart 2006. - P.D. "PROKLETIJE" Plav, osvaja Visitorski vrh pod zimskim uslovima.

(prilog poslao Ismet Bajraktarevic)

 

 

Plav, 4. Feb. 2006.: Sedmoclana ekipa PD "PROKLETIJE'', Plav je u rano jutro krenula put Grebaja, gdje ih je cekala cetvoroclana ekipa PD "KARANFIL", Gusinje.

Cilj je bio vrh Volusnice 2057 mnv.

 

 

Plav, Oct. 09, 2005: Planinarsko drustvo ,,Prokletije" iz Plava je dana  9. Oct. 2005. (mada po losem vremenu) odradilo planinarsku akciju prema Talijanki (najveci vrh na Volusnici) i Maja e Canit.  Jaka magla i lose vrijeme nisu mogli zaustaviti jedanaest planinara da se nadju na samim vrhovima njihovih ciljeva.   Treba naglasiti da je 10 clanova ekipe postilo toga dana.   To predstavlja pravi podvig, jer nije lako doci do takvih vrhova i provesti citav dan u Prokletijama (na takvim visinama i skoro neprohodnim terenima) bez i kapi vode. 

 

Slike koje se nalaze na narednom linku je poslao Ismet Bajraktarevic (kliknite na sliku).

 

 

Plav, Sept. 23, 2005.

Svim onima koji su prisustvovali donatorskoj konferenciji "Gradimo Bolji Plav", kao prvo predstavnicima asocijacija iz Dijaspore, pa onda organima lokalne uprave, predstavnici Strateškog Tima Plav i CHF-a Montenegro se zahvaljuju pismom koji se nalazi na narednom linku:

Pismo dijaspori Plav

Prilog poslala:

Vera Madzgalj
Resource Coordinator
Mobile: + 381 69 312 046
E-mail: vera@chfcg.org

 

CHF International/Montenegro
Vaka Djurovica 84
81000 Podgorica
Montenegro
Tel/fax: + 381 81 310-030; 272-323
www.chfcg.org


Plav, 10. Sept. 2005.: Planinarsko Drustvo "PROKLETIJE" iz Plava, je nastavilo svoje planinarske akcije.  Ovoga puta su posjetili vrhove Komova, u sklopu memorialnog pohoda na kojem je ucestvovalo preko 300 planinara.   PD "Prokletije" je bilo najbrojnije sa 20 članova.

Od ukupnog broja (oko 300), 10. planinara (4. iz PD "Prokletije", 1. iz PD "Karanfil" Gusinje i 5. iz drugih planinarskih drustava) je otislo na veći vrh Komova, to jest na Ljevorecki Kom. Ostalih 15. članova iz PD "Prokletije" se popelo na Vasojevicki Kom sa svim ostalim planinarima.

Pogledajte fotose sa ovog pohoda (kliknite na sliku):

Svaka čast PD "PROKLETIJE"


PLAV:  na osnivačkoj skupštini koja je održana 20. Aug. 2005. god. u domu kulture

 osnovano je

planinarsko društvo "Prokletije"

 

Tom prilikom su izabrani:

predsjednik:

podpredsjednik:

sekretar:

blagajnik:

predsjednik skupstine:

podpredsjednik skupstine:

Zuvdija Bajraktarević

Ahmet Reković

Omer Ljaljić

Ramiz Redzematović

Sirhan Mrkulić

Harun Redzić

 

Inicjativni odbor sačinjavaju: Ahmet Reković, Zuvdija Bajraktarević, Sirhan Mrkulić,  i Ismet Bajraktarević.  Za počasnog predsjednika u dijaspori izabran je Hako Olević.

 

Pored gore navedenih, članove glavnog odbora sačinjavaju još: Ismet Bajraktarević, Ismet Tosić, Ramo Sinanaj, Milutin Prascević, Besim Markisić, Edin Bajraktarević, Mehmed Djonbaljaj, Sadat Gutić i Sefket Kolasinac, sto je ukupno 16 članova.

 

Dana 03. Sept. 2005. organizovan je prvi pohod p.d. “PROKLETIJE” iz Plava i to prema  Visitoru.  Tog dana je  vrhove Visitora (2219. m . nd) posjetilo 25 članova društva.   Po povratku je organizovan koktel u domu kulture sa početkom u 19h, na kojem su prisustvovale ugledne ličnosti plavske opštine. 

 

Fotografije sa osnivačke skupštine i prvog pohoda se nalaze na narednom linku.  Kliknite na sliku.

 Obavještenje

Kulturno-Humanitarno Društvo Plavljana i Gusinjana u Holandiji

“Biser Prokletija”

organizuje

Plavsko-Gusinjsko Veče

u subotu 01.10.2005 sa pocetkom u 19:00

Adresa: De Vijf Eiken Zalencomplex, Oosterhoutseweg 55, 5121 RE Rijen, Holandija  

 

Zabavljat će vas :

Salmir Drešković (Saki) i Mirela sa bendom,   

a isto veče će biti organizovana i tombula.

 

Za sve ostale informacije obratite se na sledece telefone:

06-43229848, 0612521451 i 06-19854205

www.prokletije.nl      www.surf.to/plav     www.devijfeiken.nl 

 

Za vise informacija kliknite na sledeci amblemMaja e Shenikut, jedan od gorostasta Albanskih Prokletija je konacno osvojen.

(kliknite na sliku)

 


 DRUGI AVGUST U GUSINJU

   Vile, pehlivani i duh stare čaršije

       Za MONITOR, Sead Sadiković


 

Plav, 31 jul 2005.: Strateski tim za planiranje i opstina PLAV u saradnji sa USAID / CHF International Crna Gora prestavljaju plan projekata razvoja opstine Plav za period 2004-08. god.  Tim za stratesko planiranje u opstini Plav je odlucan da doprinese ostvarenju svoje vizije opstine Plav kao "Srednje razvjene opstine, afirmisane turisticke destinacje, sa ostvarenim uslovima za ekonomsku i demografsku stabilizaciju, kulturni progres i cvrsto povezanu sa dijasporom" na nacin da na sebe preuzme dio odgovornosti za realizaciju nekih od planiranih projekata u ovom petogodisnjem periodu (2004-08).

Kliknite na naredni link: Predstava projekata za bolji Plav

 

 

Sarajevo, Maj 28, 2005; Plavsko Gusinjsko zabavno veče

15 GODINA OD POSTANKA ZAVIČAJNOG DRUŠTVA

Fotografije poslao: Ismet Bajraktarević


 

Plav, Feb. 16, 2005: Ismet Bajraktarević nas obavjestava da je novi snijeg donio nove nepogode u Plavu i Gusinju, koji su ostali bez struje 24 sata.  Za to vrijeme Gusinje je bilo totalno odsjeceno od svijeta i do njega se moglo stići samo sa nekim dzipom ili ladom Nivom.  Evo nekoliko fotografija koje ce vam dočarati atmosferu poslije snijega:

 


Plav, Feb. 13, 2005: Ismet Bajraktarević nam je poslao kolekciju slika sa našeg prelijepog Plavskog Jezera, koje kao i ljeti može biti atrakcija mladih i hrabrih momaka iz Plava.  Neke su fotografije slikane sa auta.  Tu je bio i naš poznati kameramen Adem Baković.  Enko Dresković se koristio šlaufom za simbolično zimsko plivanje/klizanje na jezeru.


 
Plav, Feb. 10, 2005 - Almir Sarkinovic nam javlja: zaljubljenici u Plav i plavske ljepote priustili su sebi nesvakidasnje uzivanje.  Naime, drustvo koje su cinili, Dreskovic Enes,  Siljkovic Hajriz, Sarkinovic Almir, Sabovic Faruk i Srdanovic Adis izveli su ples s autom po zaledjenom Plavskom Jezeru.


 


Plav, Feb. 04,2005: Ismet Bajraktarevic nam javlja da i pored prekrasnih plavsko-gusinjskihih terena za skijanje, nikad se nijedna opstinska vlast nije izborila niti pokazala neko interesovanje za razvoj sporta u Plavskoj opstini, pa da nabavi bar jednu zicaru, tako da Plavsko-Gusinjski skijaci moraju da idu na Lokve, Turjak ili Bjelasicu.  Sada treba u Rozaje da se postavi jos jedna, treca zicara na planini Hajli, duzine od pet kilometara, a u Plavu ili Gusinju jos nijedna.  Ismet nam salje slike grupe skijasa iz Plava na skijastom terenu "Turjak" kod Rozaja.


PLAV, Jan. 28, 2005: Snijeg koji je padao nekoliko dana dostigao je visinu do jednog metra.  Skole i vecina ustanova nisu funksionisale, a vecina ulica je bilo neprehodno.  Lovci su u okolini Murine uhvatili zivog vuka

 


Plav, Babino Polje; Nov. 23, 2004

Ismet Bajraktarevic nam javlja da snijeg nije natjerao sve katunjane da sidju sa planine.   Neki su  ostali jer gore imaju jos sijena za stoku.   Medjutim, oni su postali meta izgladnjelih vukova, ali hrabri katunjani se ne daju.  O tome svjedoce fotografije sa narednog linka (ovom prilikom Ismet je posjetio katune Amira Sabovica i Rama Canovica):

 

 


Ismet Bajraktarevic je za posjetioce ove prezentacije poslao fotografije sa zimskog izleta planinara.

Plavski planinari na Kofiljaci

 


 

Prvi snijeg zime 2004/05 u Plavu i okolini

 

Plav, 9. novembra 2004 - Pogledajte neke detalje u slikama koje su poslali Almir Sarkinovic i Ismet Bajraktarevic (kliknite na slike):

 

 


 

Oct.24, 2004 Pogled sa Hridskog Krša (Poslali: Almir Šarkinovic i Ismet Bajraktarević)

 


Okolina Hridskog Jezera (Poslao Almir Sarkinovic)

 

Susreti planinara u Grebajama (Jul 26, 2003)

 

 

Detalji sa Ali Pasinih Izvora i Grlje (Ljeto 2003)

 

 

Panorame Plava (snimci sa Sultanije)

Znamenite Licnosti Plava i Gusinja

Udruzenja na prostoru Plava i Gusinja

Razglednice Plava i Gusinja

 

Plav i okolina (snimak sa "Sabove Glave")

 

Z A S T I T I M O  P L A V S K O   J E Z E R O   O D  N E S T A J A N J A

 

 

 

Ljeto2002

Hridsko Jezero, neiskoristeni europski biser

(Snimio: Omer Ljaljic)

 

OSVAJACI PROKLETIJSKIH VRHOVA

Tekst E. R. KRCIC; Fotografije: Edin Bajraktarevic

 

Ljeto2001 (Kliknite na sliku)

 

Ljeto2000 (Kliknite na sliku)

 

P L A V   O A Z A  "M E D J U   P R O K L E T I J A M A"  (kliknite misom)

 

 

 

 

Narednih nekoliko linkova takodje imaju vrlo interesantnih detalja u slikama

(a slika je vrijednija od hiljadu rijeci)

 

Galerija #1

 

Galerija #2

 

Galerija #3

Panorame Plava

 

 

VISITOR VAS CEKA (prilog poslala Hana Sarkinovic)

 

 

Dec. 20. 2003:

MONSTAT” SAOPŠTIO REZULTATE POPISA STANOVNIŠTVA U CRNOJ GORI O NACIONALNOJ PRIPADNOSTI, MATERNjEM JEZIKU I VJEROISPOVIJESTI

 

Razglednice Plava i Gusinja